.

Nedavni post

Dobra rasvjeta - najbolje svjetlo za Vaš dom

Dobra rasvjeta - najbolje svjetlo za Vaš dom

Rasvjeta .net Oct 25, 2017 Uncategories 0 Comments

Dobra rasvjeta - najbolje svjetlo za Vaš domSvjetlo utječe na psihičko, fizičko i fiziološko zdravlje ljudi. Isto tako, naša učinkovitost i radna koncentracija također ovise o kvaliteti svjetla koje obasjava svakodnevne aktivnosti. No unatoč intuitivnom i znanstvenom razumijevanju važnosti svjetla, često se događa da mu ne poklanjamo dovoljno pažnje prilikom osmišljavanja životnog prostora...

Ako ste svom domu htjeli dodati posebnu atmosferu, nemojte posezati za zidnim bojama, biljkama ili nekim drugim dekorativnim sadržajima. Najočitiju promjenu u izgledu vašeg interijera omogućit će upravo pravilno i stručno postavljeni izvori svjetlosti koji će pokazati sve prednosti i sakriti sve mane prostora. 

Loše raspoređena rasvjeta unutar stana vrlo je česta pojava. Da i vaš interijer posjeduje nekvalitetnu rasvjetu najbolje ćete saznati ako prepoznate neke od ovih simptoma – bol u glavi, bol u očima, konstantne svađe u bračnom krevetu oko toga tko će ugasiti svjetlo, frustracije u kuhinji jer nemate preglednu radnu plohu i sl. 

Dobra rasvjeta je ona rasvjeta koja će vaš dom učiniti prostranijim, čišćim i ljubaznijim. Najbolja rasvjeta je upravo ona koja prati vaš prirodni bioritam te se prilagođava vremenskim uvjetima i specifičnim potrebama. Fantastičan dodatak svakom interijeru je prirodno svjetlo čija kvaliteta uvelike ovisi o mjestu na kojem se nalaze prozori: 

Interijer okrenut k sjeveru: svjetlo u takvom prostoru je dosta hladno i oštro jer sunčeve zrake ne padaju direktno u prostor;

Interijer okrenut k istoku: prostor je iznimno osvjetljen ujutro, a zatim slijede dugačke sjene te vrlo rano zapadanje sunčevih zraka. Kako bi povećali količinu upotrebljivog svijetla, takve prostore opremite umjetnom svjetlošću.

Interijer okrenut k jugu: takav prostor posjeduje toplo svijetlo tijekom čitavog dana iako se intenzitet mijenja kroz dan, ali i kroz godinu. Popodnevna svjetlost je obično toliko jaka da smanjuje volumen predmeta u prostoru. Takvi su prostori najbolji za kuhinje, dnevne boravke i ostale sobe u kojima provodite najviše svog vremena. 

Interijer okrenut k zapadu: problem ovog prostora je u tome što on posjeduje svjetlost u najtoplijem dijelu dana pa zbog toga većina predmeta u interijeru ima vrlo jak odbljesak. Prednost je što ćete u predvečerje u ovakvoj prostoriji imati vrlo ugodno, meko svjetlo i dugačke sjene. 

Sve eventualne nedostatke prirodnog svjetla danas je moguće kompenzirati električnom strujom i raznim oblicima žarulja i lampi koje na vrlo specifične načine mogu utjecati na izgled vašeg doma. Bilo da se radi o običnim žaruljama, plafonima, lusterima, zidnim lampama ili halogenkama, Vaš životni prostor uvelike ovisi o načinu na koji ste iskoristili navedene izvore svjetlosti.

Kako biste što bolje iskoristili ono što vam pruža današnja rasvjetna tehnika, pročitajte dodatne članke i saznajte kako ćete najbolje osvjetliti kupaonicu, kuhinju, sliku ili biljku te kakvim sve trikovima možete vizualno uljepšati svoj dom...


Svjetlosni trikoviRasvjeta je vrlo zahvalan dekorativan element jer može sakriti sve nedostatke vašeg doma i dodatno naglasiti sve njegove pozitivne karakteristike...


Vaš rasvjetni raspored u interijeru bi trebao biti dovoljno fleksibilan da pomoću njega stvorite različite ugođaje tijekom dana – promjena svjetla može dovesti do vrlo jake promjene izgleda pojedine sobe pogotovo što se tiče njenih dimenzija, ali i boja.

Ako želite da vam soba izgleda veće, poduzmite sljedeće: 

- iskoristite zidne lampe koje usmjeravaju svjetlost prema stropu. Ako strop obojite u neku svjetlu boju, efekt će biti intenzivniji; 

- osvjetlite sva četiri ugla prostorije; 

- u jednom dijelu sobe napravite jednu svjetlosnu plohu (na primjer, presvučeni okvir iza kojeg ćete staviti svjetlo) kako bi se privukao pogled, a prostorija činila prostranijom. 

Ako pak želite da vam soba izgleda više: 

- upotrijebite najviše vertikalne zrake svjetosti; 

- objesite lustere vrlo nisko. 

Želite li da vam soba izgleda ugodnije: 

- iskoristite nekoliko malih stolnih lampi kako biste stvorili niz malenih i niskih izvora svjetlosti u velikoj sobi visokog stropa; 

- nemojte osvjetljivati strop. 

Rasvjetni elementi po sobama

Raspored rasvjetnih elemenata razlikuje se s obzirom na vrstu sobe koju treba osvjetliti. Proučite pravila koja, s obzirom na svoju funkciju, zahtijeva pojedini prostor u vašem domu

Osvjetljenje dnevnog boravka 

Dnevni boravci u današnje doba predstavljaju višenamjenske prostore u kojima se gleda televizija, spava, jede, komunicira ili čita. Uz pomoć vrlo fleksibilne rasvjetne sheme, u dnevnom ćete boravku vrlo lako stvoriti iluziju da svaka aktivnost ima i svoju specifičnu rasvjetnu atmosferu. 

Upravo u tom dijelu vašeg stana najviše će do izražaja doći naglašeno svijetlo - iskoristite ga da naglasite biljke, knjige, slike ili namještaj. Izaberite volfram žarulje ako želite mekši i ugodniji sjaj. No, nemojte se pretjerano čvrsto držati svog plana rasvjete i ne pretjerujte s fiksnom rasvjetom jer ćete možda s vremenom mijenjati raspored namještaja. Evo još nekoliko natuknica za što bolje rasvjetno uređenje vašeg interijera:

- iskoristite stolne lampe i postavite ih po rubu sobe, na stoliće i police. One će projicirati svjetlost prema središtu sobe te će stvoriti dojam prostranosti i ugode; 

- glavno svjetlo (luster ili plafonijeru) namjestite tako da ne baca prevelike sjene; 

- iskoristite zidne lampe koje bacaju svijetlost prema stropu jer ćete tako dobiti još ugodniju atmosferu. No, zapamtite da će svjetlost takvih svjetiljaka biti u onoj nijansi u kojoj je zid na kojem se nalazi; 

- iza naslonjača postavite stojeću lampu koja baca svjetlost prema stropu; 

- zidne svjetiljke postavite pokraj dijelova namještaja koje zasigurno nećete micati (kamin i sl.); 

- za romantičnu atmosferu iskoristite zidna svijetla uz dodatak svijeća; 

- isto tako, nemojte gasiti svjetlo dok gledate televiziju - kontrast između raznobojnog ekrana i potpuno mračne sobe vrlo je drastičan, ali i opasan za vaš vid.Osvijetlite kuhinjuKako za većinu ljudi kuhinja predstavlja dio stana u kojem se najviše vremena provodi pripremajući i konzumirajući hranu, kvalitetna rasvjeta pomoći će da kuhinja bude još sigurnija, čišća i ugodnija. U kuhinji mora biti više rasvjetnih tijela – samo jedan luster zasigurno nije dovoljan jer ćete jesti i kuhati u mraku. Koliko god velika bila vaša kuhinja, svjetlost bi trebala dolaziti sa strane ili iza mjesta na kojem radite i kuhate, nikako vam ne bi trebala biti uperena u lice. 

Također vam je potrebna detaljna rasvjeta nad sudoperom, pećnicom, frižiderom i ostalim radnim površinama. Kuhinjsko svjetlo bi trebalo odgovarati prirodnom svjetlu jer morate biti u mogućnosti vidjeti kulinarske namirnice kako one izgledaju i u prirodi (iz zdravstvenih, ali i estetskih razloga). 

Ako imate luster u kuhinji, stavite ga na dugi pomični kabel i prilagodite ga atmosferi koju želite postići prilikom objeda - svjetiljku ne spuštajte prenisko nad stol kako ne bi zaslijepila ljude koji jedu, ali nemojte je fiksirati niti previsoko kako bi se što bolje vidjela jela na tanjuru. Za dodatno radno svjetlo osigurajte neku svjetiljku koja se vrlo lako fiksira (npr. 'štipaljka').Svjetlo u kupaoniciOd svih prostorija u kući, kupaonica zahtijeva najfleksibilniju rasvjetnu shemu. U određenim trenucima u njoj treba biti dovoljno jakog svjetla (prilikom šminkanja ili brijanja), ali prilikom uživanja u kupki svjetlost jačine 100 vata vam sigurno neće izgledati ugodno. 

Isto tako, nemojte zaboraviti da svjetlo u kupaonici mora biti na vrlo sigurnim mjestima (svjetlosni prekidači se obavezno moraju stavljati izvan kupaonice). Kako je kupaonica prepuna reflektivnih ploha (emajl, zrcala, mramor, željezo i sl), morate pripaziti da ne pretjerate s rasvjetom kako vas pri ulasku u nju ne bi ulovila vrtoglavica.

Ako imate prozor i želite u kupaonicu unijeti što više dnevnog svjetla, uklonite sve prepreke na prozoru (ako se bojite za svoju intimu, stavite mutna stakla na prozore). Ako već imate rasvjetnu shemu koju ne možete mijenjati, iskoristite mutne žarulje koje će vam pružiti mekše svjetlosne tonove. Drugo rješenje je da, uz postojeće pozadinsko svjetlo, nad zrcalo postavite fluorescentnu lampu koja se može paliti i gasiti neovisno o glavnom svjetlu. 

Zrcalo možete obrubiti i nizom žaruljica (u stilu kazališnih garderoba) ili zidnim lampama koje svjetlost usmjeruju prema stropu. Svaku lampu stavite na samostalni prekidač kako biste se mogli igrati s ugođajem - za brijanje ostavite samo svjetlo nad zrcalom, za kupanje iskoristite mutno pozadinsko svijetlo. Pripazite da dovoljno svjetlosti imate i kad zatvorite vrata od tuš kabine ili iskoristite vodootporne lampice koje se mogu postaviti i u kade.Svjetlo u spavaćoj sobi

Spavaća soba predstavlja prostoriju u kojoj se uistinu možete poigrati rasporedom rasvjete jer tu možete iskoristiti najrazličitije izvore svjetlosti kako biste dobili na posebnom ugođaju. Za spavaće sobe odraslih morate kombinirati i meko svjetlo uz koje ćete lakše utonuti u san, ali i jako svjetlo uz koje ćete se odijevati. Najvažnije svjetlo u spavaćoj sobi je ono koje se nalazi uz vaše uzglavlje – noćne lampe su vrlo korisne jer se poklapaju s individualnim željama. 

Noćne se lampe mogu postaviti na stoliće, mogu se fiksirati u zid ili se mogu ugraditi u uzglavlje kreveta - ako osjetite da lampa od vas zahtjeva neugodan položaj sjedenja ili čitanja, promijenite njezin položaj. Evo i još nekih natuknica 
kako poboljšati rasvjetu u spavaćoj sobi: 

- stavite adapter intenziteta na glavno svjetlo kako biste najlakše manipulirali atmosferom; 

- ako vas ujutro bude jake zrake sunčevog svijetla, stavite zavjese na prozor; 

- prekidač za glavno svijetlo smjestite pokraj vrata, ali i pokraj kreveta, kako ne biste morali ustajati da ga ugasite. 

Djeca imaju malo drukčije potrebe za svijetlom od odraslih. U njihovom slučaju, sigurnost je na prvom mjestu. Isto tako, morate imati na umu da će se raspored rasvjete u dječjim sobama mijenjati kako djeca odrastaju: 

- u sobama gdje se nalaze vrlo mala djeca dovoljno je postaviti svjetiljke sa žaruljama snage do 12 vata; 

- žarulje moraju biti zaklonjene i zatvorene sjenilom kako se djeca ne bi opekla; 

- umjesto samostojećih lampi, radije koristite one fiksirane na zid kako se djeca ne bi mogla ozlijediti; 

- iskoristite i adaptere intenziteta svjetla - tako ćete najlakše pripremiti djecu na spavanje; 

- ako vam dijete u sobi ima kompjuter ili televizor, nemojte mu dopuštati da bulji u ekran u mračnoj sobi. 

Stvorite rasvjetni planU idealnoj situaciji, pravi rasvjetni plan bi se trebao razvijati u sasvim novom prostoru koji još nema postavljena rasvjetna tijela, kablove i utičnice koji bi vas mogli ograničavati...


Ako renovirate stan ili tek počinjete graditi kuću, plan rasvjete morao bi se počeo provoditi u otprilike isto vrijeme kao i vodovodne instalacije. Iako ćete zasigurno naići na neka fiksna ograničenja, određenim strateškim razmišljanjem uspjet ćete svoj dom osvijetliti na najbolji mogući način. 

Plan rasvjete započnite kratkim obilaskom interijera s komadom papira i olovkom. U svakoj prostoriji postavite sebi nekoliko pitanja... 

za što mi služi ovaj prostor? Razmislite o svim mogućim upotrebama te sobe – namjeravate li jesti u kuhinji ili u dnevnom boravku? Je li bolje da veliki boravak podijelite na dvije sobe? Gdje će biti dječje sobe? 

kakva je specifična opremljenost soba? Imate li neku posebnu zidnu sliku ili biljku koju biste htjeli staviti u dnevni boravak? Zapišite sve jer će te natuknice odrediti svjetlom naglašene dijelove vašeg doma. 

tko koristi ovu sobu? Prosječni šezdesetogodišnjak koristi petnaest puta više svijetla dok čita nego desetogodišnjak.

u kojem dijelu dana će ljudi boraviti u tom prostoru? 

odakle dolazi prirodna svjetlost? 

Jednom kad ste napravili popis, probajte nacrtati tlocrt svog stana/ kuće i pokušajte odrediti mjesta na koja ćete postaviti rasvjetna tijela. Bilo bi idealno da je crtež u nekom mjerilu, ali to nije nužno. Na crtežu posebno označite: 

- fiksni namještaj (kamini, vrata, prozori); 

- smjerove u kojima će ljudi gledati dok će boraviti u tim interijerima (prema televiziji, prozoru...); 

- postojeće utičnice (mnoge kuće ih nemaju puno, a to može dovesti do preopterećenog strujnog kruga); 

- označite gdje biste voljeli imati prekidače za svijetlo. Postavite ih logično, na mjestu ulaska ili izlaska iz prostorije – traženje prekidača u mraku zna biti iznimno frustrirajuće; 

- označite mjesta na koja ćete staviti velike komade pokućstva kao što su fotelje i kreveti; 

Razmišljajte i o vrlo praktičnim stvarima kao što je pitanje mijenjanja žarulje. Ako živite u stanu s iznimno visokim stropom, razmislite o tome kako ćete doseći žarulju na nekih 10 metara visine. 


ZapamtiteIako ćete svaku sobu svog doma tretirati kao individualan prostor, trebali biste također razmišljati što općenitije o tome kakav osjećaj želite postići rasvjetom u cijelom interijeru. Na primjer, nije dobro da u jednoj sobi postoji vrlo jaka, a u drugoj vrlo slaba rasvjeta jer su nagli prelazi iz jedne u drugu iznimno neugodni. Svjetlo morate iskoristiti tako da spoji elemente vašeg doma u jedinstvenu cjelinu. 

Nemojte previše zakomplicirati svoj plan – ponekad možete samo jednu žarulju iskoristiti u više svrha putem usmjeravanja svjetlosti u različitim smjerovima. Rasvjetni plan uzmite sa sobom kad se odlučite krenuti u kupovinu rasvjetnih tijela. 

Isto tako, upitajte se želite li upaliti sva svjetla u stanu pritiskom na jedan prekidač ili želite koristiti svijetla individualno? A što je s prigušivačima svijetla? 

Idealno bi bilo da u svaku prostoriju svog stana ili kuće stavite po nekoliko svjetlosnih krugova sa po dva izvora svjetlosti kojima bi se upravljalo preko glavne sklopke u zidu. Probajte ne stavljati više od tri prekidača na sklopku jer ćete vrlo teško moći razlikovati pojedine prekidače i njihovu funkciju.

Sve lampice naših domovaSlično namještaju, i kućna rasvjeta ima dvije zadaće: ostvariti učinkovito i zdravo osvjetljenje, ali i biti dekorativni element doma. Glavna prepreka tome najčešće je nedostatak predviđenih rasvjetnih mjesta koja su u našim zgradama projektanti donedavno slagali kao da smo u sredini prošlog stoljeća.

Do prije nekoliko godina stanovi su se gradili po načelu – uštedi što više možeš - pa se u skoro svakoj prostoriji mogla pronaći po jedna sklopka za jedno rasvjetno tijelo, i to ono postavljeno na stropu, u sredini prostorije. U novijim zgradama vodi se računa o modernijem načinu života, pa ćete danas uglavnom osim centralnog stropnog osvjetljenja u svakoj prostoriji naći i barem dva-tri izvoda na zidovima ili stropovima za dodatnu rasvjetu. 


U starijim stanovima, nažalost, morat ćete rasvjetu postaviti na to jedno predviđeno mjesto, a dodatnu rasvjetu moguće je izvesti ili ozbiljnijim zahvatima na zidovima i instalacijama ili znatno jeftinijim načinom – rasvjetno tijelo postavite kamo god želite, a struju mu dofurajte iz najbliže utičnice. 

Izbor rasvjetnih tijela kod nas je danas dobar, od jeftinih i modernih halogenki koje se za siću mogu kupiti u svakom trgovačkom centru koji drži do sebe, pa do astronomski skupe dizajnerske rasvjete, koja ponekad predstavlja prave skulpture. 

Dobra fora je i izrada unikatnih svjetiljki, čija se tijela mogu složiti od svega što vam padne na pamet: boce, vaze, bilo kakve keramičke ili porculanske posude. Sjenila možete kupiti gotova, u svim oblicima i veličinama, pa ih možete kaširati, na njih nalijepiti stakalca, suho cvijeće, fotografije, postere, tkaninu, bojati ih, ukrasiti salvetama… ili možete i sami izraditi unikatno sjenilo od žice i prirodnog papira ili kartona. Oni koji su završili tečajeve tehnike tifany znaju napraviti prava umjetnička djela od metala i stakla u bojama. 
Postoje i osnovna pravila kojih se treba držati pri izboru i razmještanju rasvjete, a to je prije svega funkcija prostorije te pravilo da dizajn rasvjetnih tijela treba uklopiti u dizajn namještaja, tepiha i ostalih sitnica u prostoriji. 

Dnevna soba je multifunkcionalno i centralno mjesto većine domova, u kojem se provodi najviše vremena. To je mjesto s puno zadaća, od gledanja telke, preko odmora do primanja škvadre. Zato bi u ovoj prostoriji trebalo osigurati više rasvjetnih tijela. No dnevni boravak ima i jednu veliku prednost – u većini prostorija će položaj namještaja (krevet, stol za jelo, pisaći stol…) diktirati položaj rasvjete, a u dnevnom boravku možete se puno više igrati, primjerice samostojećim svjetiljkama, koje možete postaviti kamo god vam paše. 

Za dnevni boravak preporučuju se, osim klasičnih stropnih i samostojećih svjetiljki, i zidne svjetiljke postavljene na različite visine te hrpa manjih svjetiljki, koje se postavljaju na komode, stolove itd. Glavna zadaća svih njih zajedno je, naravno, rasvjeta, ali i stvaranje ugodne i tople atmosfere. Halogene žaruljice odlične su jer su najčešće na zglobovima ili napetoj žici, pa ih se po želji može usmjeravati da pokriju čitavu prostoriju, a one u skoro svim prostorijama mogu biti i ugrađene u strop. 

Kuhinja je puna tehničkih pomagala, pa je često problem s manjkom utičnica te najčešće jednim rasvjetnim tijelom na sredini stropa. No svakako bi trebalo osigurati svjetlo uz radnu plohu (najčešće su to dugačke, neonske ili slične štapne svjetiljke smještene uzduž zida na kojem je radna ploha) te veliko, jako i ugodno rasvjetno tijelo iznad dijela za blagovanje (koji je često sastavni dio kuhinje). Kako su kuhinje u nas najčešće male kvadrature, nije ih teško kompletno osvijetliti i ukloniti sjene. 

Za centralnu stropnu rasvjetu u većini prostorija, ne samo u kuhinji, preporučuju se žarulje od 100 do 150 W, a još su bolje one punjene kriptonom jer su uz snagu od 60 do 100 W sjajnije i bjelje od klasičnih (postigli ste i efekt uštede energije). Svjetlo uz radnu plohu treba biti umjereno, a ono iznad prostora za jelo toplo i mekano. 

U dnevnom boravku, blagovaonici i kuhinji dobra fora je osvjetljavanje vitrina i komoda sa staklom. Rasvjetom koja se rasipa preko upotrebnih predmeta mijenja se boja svjetla, pojačava toplina prostora i bolje izražava osobnost vlasnika. 
Rasvjeta u kupaonici kod nas je uglavnom čista klasika – svjetlo u ormariću iznad umivaonika, uz eventualni dodatak jedne zidne svjetiljke visoko na nekom od bočnih zidova. 

Ovakav raspored uglavnom funkcionalno zadovoljava, pri čemu je važno da žarulja iznad umivaonika bude jaka i kvalitetna jer treba osigurati dobru vidljivost ispred zrcala. 

Svako drugo svjetlo u kupaonici tu nije u svrhu rasvjete, nego šminke i efekta radi, što i nije tako loše. 

Spavaća soba mjesto je u kojem se centralno svjetlo najčešće pali na kratko vrijeme – prije spavanja, radi presvlačenja i uzimanja garderobe. Jedina funkcija uz koju je duže potrebno svjetlo je čitanje prije spavanja, pa u tu svrhu treba osigurati kvalitetne svjetiljke, dobro usmjerene i sa žaruljama manje snage. 

Radnih soba u našim stanovima uglavnom kao zasebnih prostorija i nema, nego ih zamjenjuju radni kutci s pisaćim stolovima i računalima. Ovdje su najčešća rasvjeta stolne svjetiljke kojih također ima svih vrsta, kvaliteta i cijena, a ako ste sretnik da imate veći radni prostor, za njega također vrijedi da bi trebao biti jako dobro osvijetljen – sve sjene i tamne kutove treba pokriti, a svjetlo može biti hladnije nego u kuhinji (bitno je da je čisto, bijelo, tj. zdravo za oči). 
Postoji još jedan važan element - ekologija. Svjetlosno zagađenje pojam je odavno poznat u gradovima – zemaljska kugla prilično je osvijetljena u gradovima s velikom koncentracijom stanovništva ako se gleda noću iz svemira. 

Dakle, ako ste iole ekološki svjesni, nitko vam ne brani da većim brojem zgodnih rasvjetnih tijela postignete bolji ugođaj u svome domu, ali nije potrebno da uvijek budu upaljene žarulje u hodnicima i prostorijama u kojima trenutno nitko ne boravi. 

Ovo znači da ćete u dnevnom boravku upaliti puno žarulja kad vam dođe nekoliko frendova, ali kada čitava obitelj gleda televiziju, treba ostaviti upaljenu manju svjetiljku koja pruža indirektno svjetlo, a kad čitate, treba vam samo mala svjetiljka koja osvjetljava knjigu. 

Ono što na prvi pogled izgleda kao rastrošnost zapravo je štednja: ako imate jedno ili dva rasvjetna tijela u prostoriji, ona su najčešće veće snage i gorjet će uvijek kad ste u prostoriji, a ako imate više različitih rasvjetnih tijela na raspolaganju, rjeđe ćete paliti ona jača i štedjet ćete (tj. doprinositi i okolišu i vlastitom novčaniku) češćim paljenjem manjih svjetiljki sa slabijim žaruljicama.