U ovom tekstu ćemo se fokusirati na žarulje i baze.

Žarulje su jedan od najčešćih oblika rasvjete koje se koriste u svakodnevnom životu. One su dostupne u različitim oblicima, veličinama i bojama te se koriste za osvjetljavanje domova, ureda, javnih prostora i drugih mjesta.

Kada birate žarulju, jedna od prvih stvari koju trebate uzeti u obzir je vrsta baze koju ona koristi. Baza je dio žarulje koji se umetne u svjetiljku i koja je odgovorna za osiguravanje veze između žarulje i električnog izvora.

Postoje različite vrste baza, a najčešće su E27, E14, GU10, GU5.3, G9 i druge. E27 baza je jedna od najčešćih i najvećih te se obično koristi u stolnim svjetiljkama i visećim lampama. E14 baza je manja od E27 i obično se koristi u manjim svjetiljkama kao što su noćne svjetiljke. GU10 i GU5.3 baze se koriste za halogene reflektor žarulje, dok se G9 baza koristi za manje halogene žarulje.

Pregled baza:

Najčešće korištene baze žarulja su E27, E14, GU10, GU5.3 i G9.

E27 baza je najveća i najčešće se koristi za žarulje velikog promjera, kao što su one za stropne svjetiljke, podne svjetiljke i viseće svjetiljke. Ova baza ima 27 mm promjera.

E14 baza je manja od E27 i obično se koristi za manje svjetiljke, kao što su noćne svjetiljke i stolne svjetiljke. Ova baza ima 14 mm promjera.

GU10 baza se koristi za halogene reflektorske žarulje i ima dvije igle koje se umetaju u svjetiljku. Ova baza se koristi u prostorima gdje je potrebna jaka i usmjerena rasvjeta.

GU5.3 baza je također koristi za halogene reflektorske žarulje, ali ima tanke čavle koji se umetaju u svjetiljku. Ova baza se koristi u prostorima gdje je potrebna jaka i usmjerena rasvjeta, ali je manja od GU10 baze.

G9 baza se koristi za manje halogene žarulje. Ova baza ima dvije noge koje se umetaju u svjetiljku i koristi se u prostorima gdje je potrebna manja količina svjetlosti.

Kod odabira žarulje važno je uzeti u obzir i veličinu svjetiljke u koju će se umetnuti, kako bi se osigurala odgovarajuća baza. Također, važno je provjeriti maksimalnu snagu koju svjetiljka može podnijeti, kako bi se odabrala žarulja odgovarajuće snage.

Također je važno uzeti u obzir snagu žarulje. Snaga se mjeri u vatima i označava se kao W. Što je žarulja veće snage, to će više svjetla emitirati. Međutim, važno je imati na umu da veća snaga također znači veću potrošnju energije.

Još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir je boja svjetla koju žarulja emitira. Boja se mjeri u kelvinima i označava se kao K. Topla svjetla obično imaju niske kelvine, dok hladna svjetla imaju visoke kelvine. Topla svjetla su idealna za prostorije u kojima želite stvoriti ugodnu atmosferu, dok su hladna svjetla bolja za prostorije u kojima je potrebna dobra vidljivost.

Kada kupujete žarulju, važno je uzeti u obzir svoje potrebe i preferencije. Odabir prave baze, snage i boje može napraviti veliku razliku u atmosferi i uštedi energije u vašem domu ili poslovnom prostoru.

Product added to wishlist
Proizvod dodan za usporedbu.