Što je oznaka CCT?

CCT ili "Correlated Color Temperature" je mjera boje svjetla koja se koristi za opisivanje topline ili hladnoće svjetla koje emitira izvor svjetla. Ova mjera izražava vrijednost u Kelvinima (K) i označava se kao CCT.

CCT se odnosi na spektralnu distribuciju svjetlosti izvora svjetla koja određuje percepciju ljudskog oka o boji svjetla. Što je veća vrijednost CCT-a, to hladnija (plavija) boja svjetla, dok su niže vrijednosti CCT-a toplija (žućkasta) boja svjetla.

Primjeri raspona CCT vrijednosti uključuju:

Topla bijela (2700K - 3000K): ovo je ugodna i topla boja koja je slična tradicionalnom žarnom svjetlu. Ova vrsta svjetla često se koristi u prostorima za opuštanje kao što su spavaće sobe ili dnevne sobe.

Neutralna bijela (3500K - 4000K): ovo je boja svjetla koja se često koristi u uredima i drugim radnim okruženjima jer daje jasnoću i preciznost pri obavljanju detaljnih aktivnosti.

Hladna bijela (5000K - 6500K): ovo je svjetlija i hladnija boja koja se često koristi u javnim prostorima, poput parkirališta, trgovina, bolnica i drugih komercijalnih okruženja.

CCT je vrlo važan faktor pri odabiru žarulje ili drugog izvora svjetla za određenu namjenu jer može značajno utjecati na naše raspoloženje i produktivnost.

Product added to wishlist
Proizvod dodan za usporedbu.